Schimbări importante în Codul Rutier. Amenzi usturătoare pentru deţinerea simultană a două permise de conducere


   

Evenimentul Zilei > Social > Schimbări importante în Codul Rutier. Amenzi usturătoare pentru deţinerea simultană a două permise de conducere

Schimbări importante în Codul Rutier. Amenzi usturătoare pentru deţinerea simultană a două permise de conducere

Sursă: Wellphotos | Dreamstime.com

Schimbări importante în Codul Rutier. Amenzi usturătoare pentru deţinerea simultană a două permise de conducere

Publicat la 7 ianuarie 2023, 22:03 de Mădălina Dinu

      

Un proiect de OUG pus în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne, anunța schimbări masive la Codul Rutier. Proiectul de ordonanță reglementează printre altele, posibilitatea și situațiile în care autoritățile competente pot elibera dovezi înlocuitoare pentru permisele de conducere și certificatele de înmatriculare. Dar aduce și sancțiuni neașteptate.

Nu este permisă deţinerea simultană a două permise de conducere, din care unul eliberat de autorităţile altui stat.Potrivit art. 102 alin 1 pct.8 din o.u.g. nr. 195/2002, constituie contravenţie deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale.

Amenzile prevăzute în Codul rutier pentru aceste tipuri de contravenții sunt cuprinse între 580 și 2.900 de lei. Proiectul de ordonanță mai reglementează posibilitatea și situațiile în care autoritățile competente pot elibera dovezi înlocuitoare pentru permisele de conducere și certificatele de înmatriculare.

Codul rutier va cuprinde o prevedere care stabilește că „până la eliberarea certificatului de înmatriculare, autoritatea competentă poate elibera o dovadă înlocuitoare a acestuia, care atestă înmatricularea vehiculului, a cărei valabilitate nu poate depăși 30 de zile”.

Se mai reglementează și competența Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări de a elibera permise de conducere internaționale și este extinsă obligativitatea înregistrării audio-video a probei practice a examenului pentru obținerea permisului de conducere și în ceea ce privește proba practică susținută pentru categoriile AM, A1, A2 și A, mai puțin proba poligonului, conform avocatnet.ro.

Schimbări propuse prin proiectul de OUG

Un proiect de OUG pus azi în dezbatere publică la Ministerul Afacerilor Interne, anunța o serie de schimbări masive la Codul rutier. Una dintre cele mai importante schimbări propuse este abilitarea ofițerilor și agenților de poliție din cadrul serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor de a constata și sancționa o serie de contravenții. Sursa ‘evz.ro