ANUNȚ IMPORTANT PENTRU ȘOFERI! CARE ESTE ALCOOLEMIE LA CARE ȚI SE SUSPENDĂ PERMISUL DE CONDUCERE


Șoferii care consumă băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan riscă să se aleagă cu sancțiuni usturătoare, însă, cel mai grav, riscă să pună în pericol viețile altor oameni. Dacă în alte țări poate reprezenta o normalitate ca șoferii să urce la volan cu o alcoolemie minimă acceptată, nu același lucru este valabil și în țara noastră. 

Șoferii care se urcă la volan băuți se aleg cu o amendă usturătoare și deschiderea unui dosar penal pentru onducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice. Dosarul penal depinde de nivelul alcoolemiei, potrivit informațiilor oferite de OUG 195/2002. (CITEȘTE ȘI: CODUL RUTIER ACTUAL. MOTIVELE PENTRU CARE ȘOFERII POT RĂMÂNE FĂRĂ TALONUL MAȘINII)

Când contravenția se transformă în infracțiune

În funcție de nivelul alcoolemiei, sancțiunile aplicate șoferilor sunt destul de aspre. Iată informația pe care trebuie să o cunoască toți posesorii de permise auto.La o alcoolemie cuprinsă între 0.1 și 0.40 mg/litru alcool pur în aerul expirat, acest fapt reprezintă o contravenție. Șoferul se va alege cu o sancțiune de 9-20 de puncte de amendă. La o astfel de contravenție, amenda este cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei. De asemenea, dreptul de a conduce pe drumurile publice se va suspenda pentru o perioadă de 90 de zile.

În cazul unei alcoolemii mai mari de 0.40 mg/litru alcool pur în aerul expirat, fapta reprezintă infracțiune. Șoferul mașinii va fi dus la spital, în vederea prelevării unor probe biologice. De asemenea, i se va deschide un dosar penal.

În cazul în care șoferul refuză să îi fie prelevate probe biologice, riscă amendă penală sau închisoare de la 1 la 5 ani. Aceste sancțiuni sunt valabile și în cazul șoferilor în care nivelul alcoolemiei depășește limita de 0.80 mg/litru. Sursa: cancan.ro