MARTURII DE LA CUTREMUR MĂRTURII DIN INFERN” DESPRE CUTREMURUL DIN 4 MARTIE 1977 RELATATĂ DE UN SOLDAT ÎN TERMEN PE ATINCI


MARTURII DE LA CUTREMUR
MĂRTURII DIN INFERN” DESPRE CUTREMURUL DIN 4 MARTIE 1977

RadioEfekt.ro a reușit să obțină în exclusivitate măruturia unui fost soldat în termen Domnul I. G. B În anul 2018. Acum în vârstă de 62 de ani. FOST SOLDAT al unității de altilerie din Focșani care a participat la operațiunile de salvare și de evacuare a victimelor de după cutremur iată Ce ne spume bătrânul:,

Îmi aduc aminte de parcă a fost acum 3 zile tovarășul președinte era plecat într -o vizită de stat știu Asta precis deoarece am făcut parte din militarii copului de gardă până a fi mutat la Focșani. Tovarășul S-a întors în țară abia a doua zi o după cutremur.
În aceea noapte eram de planton trecuseră cam 2 ore de când intrasem în postul de gardă când la Ora 21 și 22 de minute pământul începuse să fiarbă se auzea un zgomot uriaș de parcă un front Imens ar fi invadat pământul.
După câteva clipe pământul a început să se zguduie puternic circa un minut aproximativ.
Zidurile unității și ale postului de gardă pârăiau de parcă ar fi fost, de carton”.
Speriat comandantul de grupă care era de gardă în aceea noapte ne-a chemat pe toți la adunare
Și ieșind la raport a întrebat cu surindere, Ce să fie asta băieți?”
După alte câteva clipe în învălmășeala creeată am realizat că nu era război ci fusese doar un Cutremur.
Imediat după ce sa terminat cutremurul a fost dată alarma generală.
Am fost scoși cu toții să ajutăm echipele de salvare formate din soldați aduși de la alte unități Pompierei și chiar mineri și alți oameni ai munci.
Micuțul nostru oraș arăta acum de parcă se purtase în el un veritabil război.
Zeci de blocuri și case căzuseră ca niște cărți de joc.
Aprope că nu era clipă a accelei nopți și azilelor următoare să nu fie scoasă vreo victimă vie ori moartă.

Era deja ziua a 2 a ori poate a 3 a de după cutremur cine m ai știe.
Când fără a îmi da seama de la început am ajuns cu operațiune de recuperare a victimelor și a Cadavrelor tocmai în cartierul unde locuiam.
Blocurile erau căzute ca niște jucării împrăștiate printr -e dărmături unele victime vii ori decedate se Vedeau ca niște păpuși împrăștiate.
Ajuns la blocul unde locuiam am văzut cum erau socoase viictimele.
Apartamentul nostru era undeva la etajele superioare etajul 3.
Când din stivele de victime pe care le încărcau fie în camione dacă acestea muriseră fie în teveuri un Fel de microbuze pentru a le lua de acolo.
Pe o targă mi am văzut mama i ar undedva m ai încolo mi a m recunoscut sora care murise pe tata Care era și el acasă nu l am m ai văzut niciodată.,
Însă deși am avut o carieră în slujba armatei pentru mine CUTREMURUL RĂMÂNE CEEA M AI MARE CATASTROFĂ A UNEI NAȚII PE TIMP DE PACE.”

Reporter În încheiere Ce ne puteți spune despre cutremure credeți că România anului 2019 cu Mijloacele și tehnicile de acum este m ai bine pregătită să gestioneze o astfele de catastrofă?

Soldat Stimată Domnișoară! Cutremurul este un eveniment imprevizibil deci nu putem spune că Suntem pregătiți să întâmpinăm o așa situație dar putem în schimb spune că putem gestiona bine Efectele unei astfel de tragedii.