UPDATE: Whatsapp, Facebook şi Instagram au picat la nivel mondial – Care ar putea fi cauza. Și alte servicii Facebook au căzut


Whatsapp, Facebook şi Instagram au devenit indisponibile luni seara, toate trei serviciile fiind deţinute de compania-mamă Facebook.

ACTUALIZARE 01:05, 5 octombrie – WhatsApp, Facebook și Instagram au început să funcționeze în România, în jurul orei 01:00. La început, aplicațiile au mers greu, însă problema tehnică este pe cale să fie remediată. Cauza defecțiunii nu este deocamdată cunoscută. Este posibil ca la unii utilizatori nu toate funcțiile aplicațiilor să funcționeze normal și prompt.

Facebook a trimis o mică echipă de tehnicieni la unul dintre centrele sale de date din California pentru a reseta manual serverele, scrie New York Times.

Un expert din cadrul firmei de securitate Netsout, Roland Dobbins, a declarat, citat de CNN, că Facebook va recurge la o recuperare graduală a serviciilor sale și că acest lucru ar putea să dureze până când informațiile să fie propagate la nivel mondial. https://56ddb04dfce097ceb60140ce4b7a691c.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html

ACTUALIZARE 23:00 Pe lângă cele trei platforme de socializare, alte două servicii deținute de Facebook au picat: platforma dedicată realității virtuale Oculus și instrumentul online de colaborare în companii, denumit Workplace, potrivit TechCrunch.

Aplicațiile care folosesc Facebook au fost de asemenea afectate, inclusiv Pokemon Go.

Totodată, rețeaua de socializare din Rusia, VKontakte, a picat, potrivit unor utilizatori de Telegram din SUA.

Unii utilizatori de Twitter au reclamat că au și ei probleme cu această platformă, care ar putea suferi de pe urma traficului intens care s-a mutat pe rețeaua deținută de Jack Dorsey.

Între timp, Twitter a transmis mesajul „salut literalmente la toată lumea”.https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-0&features=eyJ0ZndfZXhwZXJpbWVudHNfY29va2llX2V4cGlyYXRpb24iOnsiYnVja2V0IjoxMjA5NjAwLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X2hvcml6b25fdHdlZXRfZW1iZWRfOTU1NSI6eyJidWNrZXQiOiJodGUiLCJ2ZXJzaW9uIjpudWxsfSwidGZ3X3NwYWNlX2NhcmQiOnsiYnVja2V0Ijoib2ZmIiwidmVyc2lvbiI6bnVsbH19&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1445078208190291973&lang=ro&origin=https%3A%2F%2Fwww.digi24.ro%2Fstiri%2Fsci-tech%2Fwhatsapp-facebook-si-instagram-au-picat-la-nivel-mondial-1689813&sessionId=36aa67931be30c0c2859187ae5d4559efdee172b&theme=light&widgetsVersion=fcb1942%3A1632982954711&width=550px

hello literally everyone— Twitter (@Twitter) October 4, 2021

ACTUALIZARE 21:20 Problemele gigantului digital Facebook sugerează o eroare din interiorul companiei.

Problema site-ului Facebook sugerează că este vorba despre o eroare DNS (Sistem de nume de domeniu – trad.). DNS permite adreselor web să ducă utilizatorii la destinațiile lor. O pană similară la compania de servicii cloud Akamai Technologies a indisponibilizat mai multe site-uri în iulie, transmite Reuters.

Experți în securitate ce urmăresc situația spun că pana ar fi putut fi declanșată de o eroare de configurație, ce ar putea fi rezultatul unei greșeli interne, deși sabotajul din interior ar fi teoretic posibil.

Un atac cibernetic din afară este considerat mai puțin probabil.

Facebook a trecut prin probleme similare la nivel global cu aplicațiile sale în acest an în lunile martie și iulie.

Problema aplicațiilor vine după acuzații împotriva gigantului digital. Platforma de socializare Facebook este acuzată de un fost manager că permite răspândirea urii, a violenței și dezinformării.

Acțiunile Facebook au scăzut cu 5,5% luni, apropiindu-se de cea mai proastă zi a companiei pe bursă din aproape ultimul an.

ACTUALIZARE 20:00 Într-un mesaj pe Twitter, Facebook spune: „Suntem conștienți că unii oameni au probleme în a accesa aplicațiile și produsele noastre. Lucrăm la remedierea lucrurilor cât de rapid posibil și ne cerem scuze pentru inconveniență”.

Și Instagram a transmis tot pe Twitter că „Instagram și prietenii au parte de niște probleme acum, și s-ar putea să aveți probleme în utilizarea lor. Aveți răbdare cu noi, ne ocupăm de ele!”.

Într-un mesaj pe Twitter transmis la scurt timp după raportarea penei, WhatsApp a spus „Suntem conștienți că unii oameni se confruntă cu probleme folosind WhataApp în acest moment. Lucrăm la remedierea lor și vom publica o actualizare aici cât de curând posibil. Mulțumim pentru răbdare!”.

Messenger a transmis pe Twitter că „Mercur retrograd a scos ce-i mai bun din noi. Lucrăm la rezolvarea problemei cât de curând posibil și ne cerem scuze pentru inconveniență”.

Zeci de mii de utilizatori de Internet din România, Statele Unite, Mexic, Franţa, Norvegia, Grecia şi alte ţări au raportat că nu au putut accesa serviciile Facebook şi Instagram.

Downdetector în SUA primise, potrivit Business Insider, mai mult de 86.000 de reclamații privind pana suferită de Facebook.

În România, numărul reclamațiilor pe Downdetector era de aproape 5.000, apogeul fiind atins în jurul orei 19:00.

Utilizatorii care au încercat să intre pe versiunea de desktop a WhatsApp au fost întâmpinaţi cu mesaje privind lipsa conectării „This site can’t be reached” sau „Computer neconectat. Asiguraţi-vă că computerul dvs. are o conexiune activă la internet”, în timp ce pe versiunea de aplicaţie mesajele nu se transmit.

La conectarea pe Facebook, mesajul este „This site can’t be reached. Check if there is a typo in ro-ro.facebook.com. If spelling is correct, try running Windows Network Diagnostics”. Acelaşi mesaj apare şi la încercarea de conectare pe Instagram.

Funcția de Messenger a Facebook de asemenea nu funcționează.

Utilizatorii serviciilor Facebook şi ale aplicaţiilor Instagram, WhatsApp şi Messenger nu şi-au putut accesa luni conturile în diverse părţi ale lumii, a informat portalul Downdetector care citează utilizatorii, transmite şi EFE, conform Agerpres.

Zeci de mii de utilizatori de Internet din România, Statele Unite, Mexic, Franţa, Norvegia, Grecia şi alte ţări au raportat că nu au putut accesa serviciile Facebook şi Instagram.

La aplicaţia WhatsApp, când utilizatorii trimit mesaje, apare mesajul „se conectează” şi pictograma ceasului, dar conţinutul nu este trimis la destinatar. https://56ddb04dfce097ceb60140ce4b7a691c.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-38/html/container.html