BOBOTEAZA, BOTEZUL DOMNULUI ZI DE MARE SĂRBĂTOARE PENTRU CREȘTINII ORTODOCȘI DIN ROMÂNIA ȘI ÎNTREAGA LUME


Astăzi 6 ianuarie creștinii ortodocși de rit nou prăznuiesc Boboteaza sau BOTEZUL DOMNULUI IISUS HRISTOS. Această sărbătoare amintește de momentul istoric al botezului Mântuitorului nostru Iisus Hristos în apele râului Iordan de către Sfântul Ioan Botezătorul care după cum știm era verișorul după trup al Mântuitorului Iisus Hristos.

Evenimentul Botezului Domnului nostru Iisus Hristos este relatat foarte frumos de Sfântul Evanghelist Marcu 1,9-11.(BOTEZUL DOMNULUI BOBOTEAZA-DUMNEZEIASCA ARĂTARE)

Dacă în ziua de Nașterea domnului îl vedem pe Iisus prunc acum în prima mare sărbătoare a anului civil Mântuitorul și cu EL întreaga Sfântă Treime ni se arată în deplinătatea sa.

Tradiția spune că,în această zi prin botezul Domnului se sfințesc toate apele.

Cu acest prilej o echipă a postului nostru a participat astăzi 6.01.2023 la Slujba Sfintei Liturghii și la Slujba Sfințirii apei cunoscută în popor ca Aghiazma Mare.

Care a avut loc în parohia Sfântul Ierarh Nicolae din Comuna Rușețu jud Buzău.

Aghiazma Mare este PRIMA APĂ SFINȚITĂ din cursul anului Bisericesc.

Despre care creștinii consideră că are cea mai mare putere și pe care o folosesc după rânduială și post.

Se spune că această apă poate ține loc de Sfânta Împărtășanie.

Aghiazma Mare

Pe care creștinii o vor lua și ducându-o la casele lor unde vor boteza(vor stropii casele, animalele , ogorul și pe cei ai casei lor).

Și vor gusta din Apa Sfințită din data de 6 ianuarie(ZIUA PRAZNICULUI BOBOTEZEI) până la odovanie (adică încheierea praznicului bobotezei 14 ianuarie).

Despre Bobotezei există mai multe superstiții: de la binecunoscutul ger al bobotezei și până la aruncarea crucii în ape curgătoare pe care cei mai curajoși creștini se încumetă să o recupereze.

Tot o tradiție de bobotează ne spune că în funcție de cum va fi vremea în această zi așa va fi și anul care a început.

Dacă ziua e Înnorată și plouă sau ninge anul este roditor dacă vremea e frumoasă și este soare ori cald atunci anul este secetos.